INNE MIEJSCE

Forum kobiece. Panom dziękujemy. Spam usuwamy.
Teraz jest So, 22 lis 2014, 01:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: polewy, masy do tortu
PostNapisane: Śr, 4 lip 2007, 10:54 
IMomencik

Posty: 1379
Lokalizacja: xxxxxxx
dziewczyny pomozcie, potrzebuje pomyslu na biala i brazowa polewe + pasujace smakowo masy do tortu. Biala by mogla byc waniliowa, braz - czekoladowa, a masy nie wiem, moze czekolada, lub orzech, lub kawowa - macie jakies przepisy ? dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 4 lip 2007, 11:37 
Avatar użytkownika
IMomencik

Posty: 1619
Lokalizacja: Warszawa
Polewa brązowa:
- 2 łyzki masła
- 4 łyzki cukru pudru
- 4 łyzki wody przegotowanej
- 1 łyzka kakao

Masło rozpuścić w rondelku i dodawać pozostałe składniki (cały czas na ogniu), cały czas mieszając.

Masa brązowa - kostkę masła lub margaryny rozetrzeć z cukrem pudrem (do smaku) i dodać kakao (masa kakaowa) lub rozpuszczona kawę (dużo kawy w małej ilości wody - wtedy masa kawowa).

Masa biała - j.w. tylko bez kakao, można za to wcisnąć troszkę soku z cytryny, będzie miała posmak cytrynowy
lub
ugotować budyń waniliowy lub smietankowy i kiedy wystygnie utrzeć go z miękką margaryną, można dodać do smaku jakiś aromat.

Jako białą polewę można zrobić zwykły lukier (15dkg cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny,
łyżki gorącej wody - wszystko wymieszać na jednolita masę), ale ja bym kupiła gotową z torebki :D

To tak na szybko, tyle co pamiętam z głowy.

_________________
Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 4 lip 2007, 13:04 
IMomencik

Posty: 1379
Lokalizacja: xxxxxxx
dziekuje mamokuby, tutaj chyba nie ma gotowych wiec bede musiala robic :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr, 4 lip 2007, 18:21 
Avatar użytkownika
IMinutka

Posty: 800
Lokalizacja: Lublin/Uk
ciemna polewe robie zwykle z rozpuszczonej czekolady,jesli nie chcesz zeby wyszla ci zbyt twarda dodaj poprostu troszke masla
krem orzechowy:
1 kostka masła
30 dag zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło starannie utrzeć z cukrem, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów.

nie wiem jakie torty lubisz ale jesli wolisz lekkie tory smietanowe mozna ubic smietane i dodac zmielone orzechy lub kawaleczki czekolady.aby masa smietanowa byla lzejsza mozna do ubicia dodac 1/3 calosci jogurtu naturalnego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 5 lip 2007, 05:50 
IMomencik

Posty: 1379
Lokalizacja: xxxxxxx
tusia1 napisał(a):
ciemna polewe robie zwykle z rozpuszczonej czekolady,jesli nie chcesz zeby wyszla ci zbyt twarda dodaj poprostu troszke masla
krem orzechowy:
1 kostka masła
30 dag zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło starannie utrzeć z cukrem, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów.

nie wiem jakie torty lubisz ale jesli wolisz lekkie tory smietanowe mozna ubic smietane i dodac zmielone orzechy lub kawaleczki czekolady.aby masa smietanowa byla lzejsza mozna do ubicia dodac 1/3 calosci jogurtu naturalnego.


Dzieki Tusiu, ta orzechowa mase zrobie, bo wydaje sie prosta :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group