INNE MIEJSCE

Forum kobiece. Panom dziękujemy. Spam usuwamy.
Teraz jest Cz, 28 sie 2014, 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 11:35 
IMini

Posty: 3873
Lokalizacja: stąd
Piecze się w piekarniku i je cieplutka lub na zimno, zamiast wędliny.

Ja marynuję dzień wcześniej w marynacie staropolskiej lub pikantnej Kamisu (z reguły pół na pół), dosalam trochę - nacieram, czasami podsypię jeszcze majerankiem. Potem do naczynia żaroodpornego i siup do piekarnika na 180 stopni. Czas pieczenia to mniej więcej 1 godzina na 1 kg mięcha.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 11:48 
Avatar użytkownika
IMinka

Posty: 43
Lokalizacja: Września
pyszna jest z grilla
pokroić mięcho w grube plastry i zamarynowac nawet 2 dni przed grillowaniem
do marynaty daję oliwę (zwykły olej tez może być) ocet, paprykę ostrą, majeranek,pieprz inne ziółka w zalezności od tego co mam akurat w domu, posolić bezpośrednio przed zgrillowaniem i już proste i pyszne

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 12:20 
IMomencik

Posty: 1440
A ja mam taki przepis.

Karkówke pokrojoną na plastry natrzeć solą i pieprzem. Pokroić dużo cebuli, tak zeby przykryła grubą warstwą dno naczynia do pieczenia, na to wylać sporo ketchupu, ułożyć mięso w plastrach i przykryc drugą warstwą cebuli i ketchupu. Takich warstw może być więcej. Piec, aż mięso będzie miękkie. Pychotka :D
Smacznego!

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 12:35 
Avatar użytkownika
IMinutka

Posty: 867
Lokalizacja: z Krakowa
Jędza napisał(a):
A ja mam taki przepis.

Karkówke pokrojoną na plastry natrzeć solą i pieprzem. Pokroić dużo cebuli, tak zeby przykryła grubą warstwą dno naczynia do pieczenia, na to wylać sporo ketchupu, ułożyć mięso w plastrach i przykryc drugą warstwą cebuli i ketchupu. Takich warstw może być więcej. Piec, aż mięso będzie miękkie. Pychotka :D
Smacznego!


Robiłam w sposób powyzej. Mąż był zachwycony, ja wręcz odwrotnie.

_________________
ObrazekJuż


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 12:50 
Avatar użytkownika
IMomencik

Posty: 1736
Lokalizacja: Tarnów
Mojej mamy siostra ropbi przepyszna karkowke...
Marynuje ja na noc, a rano faszeruje pokrojonym w kostke sel;erem naciowym i przysmazonymi wczesniejkostakami chleba. Przyprawai i piecze.
Miodzio :lol:

_________________
Szymcio- 19.08.2004 r.
Obrazek
Misia - 22.12.2007 r.
Obrazek
Oliwek - 26.10.2009 r.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 14:06 
IMomencik

Posty: 1440
Madziejka napisał(a):
Jędza napisał(a):
A ja mam taki przepis.

Karkówke pokrojoną na plastry natrzeć solą i pieprzem. Pokroić dużo cebuli, tak zeby przykryła grubą warstwą dno naczynia do pieczenia, na to wylać sporo ketchupu, ułożyć mięso w plastrach i przykryc drugą warstwą cebuli i ketchupu. Takich warstw może być więcej. Piec, aż mięso będzie miękkie. Pychotka :D
Smacznego!


Robiłam w sposób powyzej. Mąż był zachwycony, ja wręcz odwrotnie.


Bo takiej karkówki trzeba być fanem cebuli :D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 20:30 
Avatar użytkownika
IMadminka

Posty: 5564
Lokalizacja: Warszawa
O to moje ulubione mięso!

Sposób pierwszy z moich dwóch ulubionych: kroisz na kotlety, rozbijasz tak żeby były w miarę cienkie, zawijasz pakując do środka żółty ser/ser pleśniowy (zwykle kładę jeden i drugi), zapinasz wykałaczką, panierujesz i smażysz.

Sposób drugi: na bazie oliwy robisz marynatę miód/czosnek/sos sojowy/imbir (no i sól, pieprz czy co tam jeszcze chcesz), niech ona sobie w tym poleży. Potem podsmażasz cebulę (ja ją zwykle już w naczyniu żaroodpornym, da się :), wkładasz mięso wraz z marynatą do tego naczynia i dusisz. To zwykle robię z mięsem w kawałkach typu gulasz. Świetna jest jak po uduszeniu poleży jeszcze przez noc w lodówce.

Sposób trzeci, ostatnio przeze mnie wynaleziony- karkówka z piekarnika, który udaje grill: wrzucasz karkówkę pokrojoną w kotlety w dowolną marynatę. I niech sobie poleży ile chcesz.
Przed pieczeniem wyjmujesz z marynaty kotlety, wkładasz w nią grube plastry bądź też połówki cebuli.
Układasz mięso na ruszcie i do rozgrzanego piekarnika. Ale: pod ruszt wkładasz blachę wyłożoną folią aluminiową i na tę folię kładziesz przygotowane połówki cebuli.
Efekt jest taki, że sos z piekącej się karkówki skapuje na tę cebulę, ona się w tym nie dusi tylko pozostaje chrupka, i jest przepyszne to wszystko razem. Aha, piekłam to na jakieś 180 stopni, i jak tylko karkówka "złapała kolor", czyli przestała być różowa, włączyłam termoobieg.

Pomysł z tą cebulą w ogóle był spontaniczny, blachę położyłam żeby po pieczeniu umyć blachę a nie cały piekarnik, jak mi marynata miała skapywać. No i co się miała blacha marnować :)

Smacznego!

_________________
O.


Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 21:37 
IMomencik

Posty: 1537
Lokalizacja: zdrowe miejsce
karkowka na dziko, to jest dosc ostre

przepis

1.5 kg karkowki pokroic w plastry, na noc natrzec czosnkiem. Nastepnego dnia obsmazyc na oleju - zrumienic, przelozyc do brytwanny i oblozyc 3 cebulami pokrojonymi w piorka.

Sos
- 500 g ketchupu pikantnego
- 2 szklanki goracej wody
- 2 kostki rosolowe
- 0.5 lyzeczki pieprzu
- 0.5 lyzeczki slodkiej papryki
- 0.5 lyzeczki ostrej papryki
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka musztardy sarebskiej

calosc wymieszac, mieso zalac sosem i piec w piekarniku 1.40 min w temp 180°C

Karkówka po chińsku

50 dag karkówki wieprzowej, 2 dość grube pory (tylko białe części), strąk zielonej papryki, nieduża kapusta pekińska, ząbek czosnku, pół szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), łyżka mąki ziemniaczanej, 4-5 łyżek oleju, 2 łyżki wódki, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka białego octu ryżowego lub winnego, łyżeczka miodu, po łyżeczce imbiru i warzywnej przyprawy do zup, ostra papryka, sól, pieprz

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanych w woku lub na dużej patelni dwóch łyżkach oleju. Następnie posypać je imbirem i przyprawą warzywną, przełożyć do garnka. Wlać połowę bulionu i wódkę, dusić pod przykryciem 15 min. Warzywa starannie oczyścić, wypłukać i osączyć. Pory pokroić w plasterki, paprykę (bez gniazd nasiennych) w paski, a kapustę - w nieco szersze paski. W woku rozgrzać 3/4 pozostałego oleju, wrzucić rozdrobnione warzywa i, mieszając, smażyć je około 10 min, po czym przełożyć do garnka z mięsem. A na reszcie tłuszczu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i, mieszając, razem zagotować. Przyprawić ten sos papryką, solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym ugotowanym według przepisu na opakowaniu.


Karkówka w sosie musztardowym

Przyprawiam kotlety z karkówki delikatem czerwonym do mięs i smażę po 2 minuty z kazdej strony. Gotuję bulion warzywny kostka + 300 ml wody i duszę w tym bulionie mięso 15 minut. Dodaję łyzkę musztardy, lyżeczke octu i 4 lyzki smietany. Do tego wkrajam 4 korniszony. Podgrzewam aż sos zgęstnieje i gotowe


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz, 17 maja 2007, 22:22 
IMomencik

Posty: 2569
Lokalizacja: południe ;)
Ja kawałek karkówki z reguły marynuję w różnych przyprawach, oliwie z oliwek, czosnku, cebuli - mięsko zostawiam tak cała noc. A następnego dnia piekę.

Na griila kroję na cieniutki kotlety, dodaję cebuli, musztardy, czosnku, oliwy, i kawałki cytryn - te marynuję całą noc, a później fruuu na grilla. można chlusnąć po nich piwem :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 18 maja 2007, 12:24 
IMomencik

Posty: 1440
Ja bym obstawiała raczej ziemniaki niż ryż, np. pieczone.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 18 maja 2007, 12:31 
Avatar użytkownika
IMomencik

Posty: 1736
Lokalizacja: Tarnów
Ziemniaczki, fryteczki Madzik :)

_________________
Szymcio- 19.08.2004 r.
Obrazek
Misia - 22.12.2007 r.
Obrazek
Oliwek - 26.10.2009 r.
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt, 18 maja 2007, 20:02 
IMomencik

Posty: 2569
Lokalizacja: południe ;)
Też bym była za pieczonymi ziemniaczkami, ale ryż nie jest zły ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So, 26 maja 2007, 20:27 
Karkówka z jabłkami „na dziko”.
Składniki:
- 6 sznycli karkowych (75 dag)
- 5 jabłek (60 dag)
- 8 dag smalcu
- 2 ząbki czosnku
- jarzynka lub sól
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
Sznycle natrzeć dokładnie przyprawami z obydwu stron i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka (najlepiej stare polskie odmiany) umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na dość grube plasterki. Czosnek obrać i posiekać na małe cienkie plasterki.
Na patelni mocno rozgrzać smalec i ułożyć sznycle karkowe. Mięso zrumienić mocno z obydwu stron, dodać czosnek i ułożyć jabłka. Zmniejszyć ogień, mięso podlać wodą, przykryć i dusić ok. pół godziny.
Porcje mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem od smażenia i udekorować duszonymi jabłkami.

Uwagi:
- jest to wyjątkowo aromatyczna potrawa, którą można podawać jako samodzielne danie
obiadowe bez dodatków lub np. z kluskami optymalnymi polanymi sosem od smażeniu, lub też
z ziemniakami zapiekanymi ze skwarkami (przepis wkrótce na stronie),
- zamiast z karkówki można przygotować sznycle z łopatki, szynki lub z innego rodzaju mięs,
- bardzo dobrym dodatkiem będą zmielone lub zmiażdżone owoce jałowca, którymi można
natrzeć mięso,
- zamiast ziół prowansalskich można użyć bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano lub też
mieszanki tych ziół, zarówno świeżych jak i suszonych,
- jabłek nie trzeba obierać ze skórek, można je również pokroić jedynie na ćwiartki.

(źródło: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=508)


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group